یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر کامیون می‌تواند لوازم گیربکس کامیون باشد. لوازم گیربکس کامیون یکی از مهم‌ترین مباحثی است که برای خرید و یا یاد گرفتن رانندگی با کامیون باید آن را دانست. این بخش وظیفه انتقال قدرت به ماشین را دارد. به همین منظور باید به آن توجه ویژه‌ای داشت.

همچنین با تبدیل قدرتی که از احتراق سوخت شیمیایی به انرژی مکانیکی در چرخ ‌ها به وجود می‌آورد، باعث می‌شود که خودرو به حرکت دربیاید. سیستم انتقال قدرت از بخش‌هایی چون کلاچ، جعبه دنده و دیفرانسیل تشکیل می‌شوند. جعبه دنده، معادل گیربکس است. بنابراین دارای اهمیت است.

نیاز است که برای نگه داری آن و اهمیت استفاده از آن، به فکر تعمیراتش بود. لوازم گیربکس کامیون یکی از مهم‌ترین قطعاتی است که وظایف گوناگونی را برای حرکت کامیون ارائه می‌کند.

لوازم گیربکس کامیون شامل چیست؟

هر خودرو دارای جعبه دنده برای انتقال نیرو است. به همین منظور در اتومبیل جعبه دنده وظیفه دارد که نیرو را از میل لنگ بگیرد. بعد از گرفتن نیرو آن را به شافت محرک زیر ماشین انتقال می‌دهد؛ بنابراین با به حرکت درآوردن چرخ ‌ها می‌تواند کار انتقال نیرو را به پایان برساند. چرخ‌ دنده‌های بسیاری در جعبه دنده وجود دارند که با اتصال به یک دیگر می‌توانند به کنترل سرعت بپردازند. چند مورد از وظایف آن را بررسی خواهیم کرد.

  • سرعت

در لوازم گیربکس کامیون قطعاتی وجود دارند که به سرعت ماشین کمک می‌کنند. برای دانش بیشتر درباره لوازم گیربکس نیاز است که درباره کارکرد آن‌ها بدانیم. سرعت یکی از مهم‌ترین کارکردهایی است که توسط جعبه دنده ارائه می‌شود. بنابراین وظیفه گیربکس افزایش و یا کاهش سرعت است. این موضوع به چرخ دنده ‌های بستگی دارد. چرخ دنده گیربکس اگر کوچک باشد، باعث افزایش سرعت می‌شود. چرخ دنده های کوچک بسیار سریع تر از چرخ دنده های بزرگ به حرکت درمی آید. چرخ‌دنده ها در جزئیات گیربکس به محور اصلی کنترل سرعت و قدرت می پردازند.

  • قدرت

یکی دیگر از وظایفی که جعبه دنده دارد، کنترل و تغییر قدرت است. همان‌طور که می‌دانید چرخ دنده هر چقدر با سرعت بالاتری بچرخد، قدرت کمی خواهد داشت. هرچه چرخ دنده بزرگ‌تر باشد، به معنی قدرت بیشتر آن خواهد بود. قدرت و سرعت در جعبه دنده با یک دیگر رابطه‌ای معکوس خواهند داشت. بنابراین سرعت بیشتر از چرخ دنده های کوچک استفاده می‌شود که قدرت کمتر دارند. لوازم گیربکس کامیون از این رو دارای اهمیت است که باعث تکمیل قدرت بیشتر می‌شود.

  • جهت

کاربرد دیگری که گیربکس دارد این است که باعث تغییر جهت سرعت ماشین می‌شود. بنابراین ماشین با این ویژگی می‌تواند به عقب و یا جلو برود. روند این کار با چرخ دنده عقب که برخلاف دیگر چرخ دنده ها است می‌چرخد.

 

لوازم گیربکس کامیون شامل چیست؟

با توجه به نوع گیربکسی در کامیون وجود دارد باید بدانیم که اجزایی تشکیل دنده در آن‌ها وجود دارد. این اجزا با یک دیگر در تفاوت هستند. اما می‌توان در همه آن قطعات مشترکی را دید. قطعات اصلی گیربکس شامل، شافت کلاچ، شافت شمارنده، شافت اصلی، چرخ دنده و بیرینگ و یا یاتاقان است. لوازم گیربکس کامیون به عملکرد آن معنا می بخشد.

  • شافت کلاچ

شافت کلاچ و یا شافت متحرک برای تأمین نیروی دیگر شافت‌ها می‌تواند از موتور قدرت بگیرد. بنابراین در صورتی که کلاچ در گیر باشد شافت می‌چرخد. سرعت چرخش در آن ثابت است و با سرعت میل لنگ به چرخش در می آید.

  • شافت شمارنده

یکی  دیگر از اجزا های مهمی که در لوازم گیربکس کامیون ها وجود دارد، شافت شمارنده است. شافت شمارنده بین کلچ و شافت اصلی است. بنابراین با اتصال این دو با یک دیگر، باعث تفاوت هایی در سرعت شافت می‌شود.

  • شافت اصلی

این شافت، شافتی است که سرعت ماشین را به کنترل در می آورد. بنابراین با کمک چرخ دنده، سرعت شافت کلاچ تغییر پیدا می‌کند. این شافت به کمک یاتاقان به چرخ دنده وصل می‌شود. با نیرو گرفتن از شافت شمارنده، انرژی چرخی را از شافت کلاچ و میل لنگ به چرخ دنده انتقال می‌دهد. شافت اصلی در گیربکس کامیون به چرخ دنده وصل نمی‌شود، تنها رابطی دو بیرینگ است.

  • چرخ دنده

چرخ دنده یکی از لوازم گیربکس کامیون است که در اندازه های متفاوتی هستند. بنابراین به هر جهت به حرکت درمی آیند. چرخ دنده با توجه به اندازه خود می‌تواند قدرتی را تولید کند. قدرت آن ها با شافت اصلی به بیرینگ ارائه می‌شود.

  • بیرینگ

یکی از قطعاتی که به عنوان هماهنگ کننده چرخ دنده است، لایه‌هایی دندانه دار دارد. بنابراین با کمک چرخ دنده قفل می‌شود و به حرکت در می‌آید.

گیربکس در چه انواعی ارائه می‌شود؟

  • گیربکس دنده‌ای
  • گیربکس اتوماتیک

گیربکس دنده ای شامل چیست؟

گیربکس دستی با عبارت تغییر چرخ دنده به صورت دستی و یا اتومات توسط راننده انجام می‌گیرد؛ بنابراین در گیربکس نوع دستی راننده با سرعتی که دارد می‌تواند با جاده‌ای که در آن به حرکت در آمده است دنده را تغییر دهد. اگر سرعت همگام نباشد، به جعبه دنده آسیبی وارد می‌شود. بنابراین باعث خاموش شدن ماشین می‌شود. همچنین وظیفه‌ای که در تشخیص همگام سرعت وجود دارد برعهده راننده است.

بنابراین با توجه به صلاحیتی که وجود دارد، دنده بالا و یا پایین می‌شود. لوازم گیربکس کامیون در نوع دنده‌ای بسیار گسترده است. در این نوع گیربکس اجزایی وجود دارد که در بسیاری از جزئیات گیربکس‌های کامیون دستی دیده می‌شود. تمامی این ها عبارت است از: دیسک کلاچ، پدال کلاچ، همگام سازه، چرخ دنده، دنده انتخاب گر.

همچنین دیسک کلاچ یکی از مهم‌ترین انتقال دهنده های گشتاور از موتور به سیستم گیربکس دستی است. بنابراین راننده با گذاشتن پا بر روی کلاچ می‌تواند آن را کنترل کند. پدال کلاچ هم در این نمونه گیربکس هیدرولیکی است که از کلاچ جدا می‌شود.

یکی دیگر از بخش‌های گیربکس دنده‌ای یقه است که در جایگاه اصلی خود قرار داده می‌شود. وقتی دنده مورد نظر انتخاب می‌شود، یقه در جای خود قفل می‌شود. بنابراین اجازه می‌دهد تا قدرت گشتاور به بیرینگ و شافت اصلی انتقال پیدا کند.

به غیر از این یکی دیگر از اجزایی که باید نام برد، همگام سازها است. این عضو در جزئیات گیربکس دیده می‌شود که بین یقه و دنده تحریک می‌شود. این بخش کمک می‌کند تا سرعت آن‌ها با یک دیگر همگام باشد.

این همگام بودن ساز ها از صدماتی که ناشی از همگام نبودن است جلوگیری می‌کند. همگام سازی برای سرعت‌های کارآمد به منظور اختلالات کم مورد توجه قرار می‌گیرد. بنابراین در اختلالات بالا، تنها راه آن پایین و یا بالا بردن سرعت آن است. دنده انتخاب گر بازوی مکانیکی است که به یقه این امکان را می دهد تا بر روی شافت اصلی به حرکت در بیاید.

بخش های گیربکس اتوماتیک

گیربکس اتومات هم امروزه با پیشرفت تکنولوژی در بسیاری از ماشین‌ها دیده می‌شود. حتی نمونه‌ای از آن در ماشین‌های سنگین هم بسیار به کار می‌رود؛ بنابراین رانندگی آسان‌تر می‌شود. گیربکس اتوماتیک هم عبارت است از: سیارها بسته‌های کلاچ روغن و بدنه سوپاپ

در دنده اتومات مبدل گشتاور وجود دارد که جای کلاچ را می‌گیرد و به موتور این اجازه را می‌دهد که در حین توقف خودرو هم به کار ادامه دهد. ست دنده‌ای سیار برخلاف گیربکس‌های دستی از مجموعه دنده‌های متعدد گیربکس است.

لوازم گیربکس کامیون

گیربکس اتوماتیک یک یا چند مجموعه دنده سیار است. این چرخ دنده  سیار دارای سه مجموعه دنده است که به دور دنده اصلی که دنده خورشید است حرکت می‌کند. دنده‌های رینگ، دنده‌های سیاره‌ای هستند که آن‌ها را احاطه می‌کنند. بنابراین به سیستم وصل می‌شوند. سیستم با قفل کردن 2 یا 3 دنده از مجموعه کار می‌کند؛ بنابراین امکان تغییر دنده را می‌تواند در یک دیسک ارائه کند. تفاوت بسیاری بین گیربکس‌های اتوماتیک و یا دستی وجود دارد.

کلاچ‌ها در گیربکس کامیون اتوماتیک به این صورت نیست. در واقع سیستم انتقال قدرت برای شافت دستی از بسته کلاچ استفاده می‌کند. بسته کلاچ دارای چند صفحه به هم فشرده می‌باشد.

در صورتی که سوپاپ فشار روغن به سمت کلاچ به حرکت درمی‌آید، بسته‌های کلاچ به یک دیگر قفل می‌شوند. گیربکس‌های دنده اتومات دارای بدنه سوپاپ است. بدنه سوپاپ با فشار پمپ روغن می‌توان، به تمام بخش‌های انتقال دهنده قدرت روغن دهند.

بنابراین با جزئیاتی که در گیربکس کامیون‌های اتوماتیک دیده می‌شود. می‌توان دریافت که حسگرها برای تشخیص روغن این وظیفه را در خود دارند. گیربکس اتومات دارای پیچیدگی‌هایی است. لوازم گیربکس کامیون در نوع اتوماتیک دارای پیچیدگی‌هایی است.

عملکرد توربو شارژ در چیست؟

نوعی توربین گفته می‌شود که وظیفه دارد؛ به فشرده سازی هوا و انتقال آن به محفظه محرکه می‌پردازد. سوپر شارژر و توربو شارژر عملکردی به مانند هم دارند که تنها تفاوتی که در آن‌ها دیده شود، میزان نیرو تولید شده از سوی آن‌ها است. از آن برای تأمین نیرو خودرو استفاده می‌شود که از میل لنگ استفاده می‌شود.

کلام پایانی

تمامی قطعات خودرو دارای اهمیت هستند. بنابراین لوازم گیربکس کامیون یکی از مهم‌ترین بخش‌هایی است که با در کنار یک دیگر قرار گرفتن باعث حرکت می‌شوند. به همین منظور با بررسی لوازم گیربکس می‌توانیم سریع‌تر کار با ماشین‌های سنگین را بیاموزیم.

نوع گیربکس‌ها در کامیون‌ها به صورت دستی و اتوماتیک ارائه می‌شود. هر کدام از این دنده ها دارای ویژگی‌هایی خاص هستند که می‌توانند کمک حال راننده باشند. در خرید لوازم گیربکس کامیون حتما دقت داشته باشید که به صورت اورجینال و همراه با گارانتی محصول باشد که گروه بازرگانی نصوحی تمامی محصولات را همراه با گارانتی و ضمانت عرضه می نماید.

هم چنین میتوانید مقالات دیگر با در حوضه لوازم یدکی کامیون را ببینید :

لوازم  اکسل کامیون

لوازم دیفرانسیل کامیون

لوازم موتوری کامیون

لوازم موتوری کامیونت

لوازم زیر شاسی کامیون

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *